torsdag 29. januar 2015

Stemningsrapport fra Kakekrigen dag 3 - Tips til å lykkes med makroner!


I går var det makroner som sto på programmet. 

Makroner er noe mange sliter med, for dette er noen skikkelige franske primadonnaer. Men med litt øvelse, noen gode insidetips, og ikke minst med egen ovn som man kan prøve seg litt frem med, er dette noe alle kan få til!

Da jeg fikk vite at makroner var en av oppgavene, ble jeg ganske svett! Jeg hadde kun bakt makroner en gang før, og jeg visste at dette ikke var enkelt. Det var derfor ikke annet å gjøre enn å gå på jakt etter de beste tipsene! Det ble mange timer på internett (har sikkert lest mer enn 50 makronartikler og sett like mange videoer) og mange timer på kjøkkenet for å teste ut.

Jeg synes det er hyggelig om det jeg fant kan komme andre tilgode også. Her får dere derfor oppskriften jeg brukte i går sammen med de beste makrontipsene mine!



Sjokolademakroner
Ca. 36 stk

150 g romtempererte eggehviter (ca 5 egg)
En klype salt
1 ts Sponge cake stabilizer
50 g bakekakao
50 g fint sukker
150 g mandelmel 
250 g melis

Fyll til Lars' makroner:

Limekrem med vanilje og jordbær
200 g Philadelphia (en pakke)
125 g melis
75 g mykt smør
1 vaniljestang
Skall av 1 lime
Limesaft 1/2 - 1 lime.
1 pakke jordbær

Fyll til Monicas makroner:

Sjokoladesmørkrem fra Hummingbird bakery, bringebær og lakrispulver
300 g siktet melis
100 g romtemperert, usaltet smør
40 g siktet kakaopulver
0,4 dl helmelk
Bringebær
Sukkerblanding:
3 ss sukker
2 ss vann
Lakrispulver - Raw Liquorice Powder
Litt gullflak til pynt

Sett ovnen på 160 grader varmluft!

Gjør klar to makronbrett, eller to bakeplater med bakepapir.

Vær nøye når du måler opp ingrediensene. Bruk vekt. Sjekk at bollen er helt ren.

Pisk eggehvitene på middels styrke til de er skummende.
Tilsett salt, Sponge Cake Stabilizer og vanlig sukker litt om gangen.
Pisk i 8-10 minutter. Pisk til eggehvitene danner en topp som står helt oppreist og ikke bøyer seg. 

Sikt mandelmel og melis. Ikke ta med klumper.

Sikt og fold halvparten av mel/melis-blandingen forsiktig i eggehvite-blandingen. Miks inn resten.

Miks akkurat passe, ikke for mye og ikke for lite. Et sted mellom 65 – 75 store fine tak med en vanlig størrelse slikkepott vil være passe. Røren skal være myk og jevn. Stopp så snart røren begynner å bli glatt. Se etter gjenskinn fra lyset i røren. Skal være lavaaktig.

Klipp tuppen av sprøyteposen ca 2 cm opp.
Ha i sprøytespissen med rund tip.
Plasser sprøyteposen i en skål eller et stort glass, slik at den er enklere å fylle. Brett ned kantene og bøy spissen slik at ikke røren renner ut.

Ha all røren i sprøytepose, bruk slikkepott.

Hold sprøyteposen i 90 grader vinkel mot bakeplaten.
Start i midten, løft opp sprøyteposen litt og lag ca 4 cm store rundinger på en makronmatte.
(Det skal være ca. 2-3 mm til kanten, lag ganske tykke makroner).

Bank stekepannen hardt i bordet 3-4 ganger for å frigjøre luftbobler.

La makronene stå på benken til de har tørket. 30 - 60 minutter (Det kan varierer etter hvor fuktig det er i været). Kjenn etter med en finger, når røren ikke lenger fester seg er de klare. Dette er et viktig punkt, da det er det som gjør at makronene for føtter.

Stek i ca. 12-14 minutter. Ikke bli fristet til å steke dem for lite. Det er viktig at de blir godt nok stekt, ellers vil de være vanskelige å fjerne fra brettet og de kan falle sammen. Men ikke la dem steke for mye heller, de skal være seige i midten. Sjekk etter ca. 10 minutters steketid. Ta ikke ut brettet underveis, men la det være i ovnen hele tiden. Følg godt med. Når kakene nesten slipper bakepapiret hvis du prøver å løfte de, er de ferdige. (Når kanten rundt ikke lenger bøyer seg.)

La kakene bli avkjølt.

Fyll til Monicas makroner:
Sjokoladesmørkrem fra Hummingbird bakery, bringebær og lakrispulver

Ingredienser:
300g siktet melis
100g romtemperert, usaltet smør
40g siktet kakaopulver
0,4 dl helmelk
Bringebær

Sukkerblanding:
3 ss sukker
2 ss vann

Lakrispulver - Raw Liquorice Powder fra Johan Bülow
Litt gullflak til pynt

Visp melis, smør og kakaopulver i en kjøkkenmaskin på middels hastighet til alt er godt blandet.
Sett maskinen på lav hastighet mens du tilsetter litt og litt av melken.
Kjør på høy hastighet når melken er tilsatt.
Fortsett i ca 5 minutter, til kremen er lett og luftig.
Jo lenger du visper desto lettere og luftigere blir kremen.

Smør et tynt lag med fyll på begge makronsider med en spatel.
Fyll makronene slik at det er plass til et halvt bringebær, ha i bringebæret og sett makronene sammen. Smak på den andre halvdelen, slik at du er sikker på at du har funnet et godt bær.

Tips: Vri makronene lett når du setter dem sammen. Det gjør at fyllet blir mer jevnt i kantene

Lag sukkerblanding for å få lakrispulveret til å feste seg. Bland sukker og vann i en liten skål og la stå til sukkeret er oppløst.

Pensle forsiktig på makronene, dryss med litt lakrispulver og gullflak.
Serveres på roseblader.

Fyll til Lars' makroner:
Limekrem med vanilje og jordbær

200 g Philadelphia
125 g melis
75 g mykt smør
Frø fra 1 vaniljestang
Skall av 1 lime
Limesaft etter smak og konsistens 1/2 - 1 lime.

1 pakke jordbær

Pisk sammen smør og kremost til alt er godt blandet. Sjekk!
Ha i melisen, tilsett limeskall og frøene fra vaniljestangen.
Pisk og smak til med limesaft.

Skjær opp et par jordbær, tørk med tørkepapir.

Fyll makronene, ha i skiver av jordbær og sett dem sammen.

Foto: Christine Heim/Kakekrigen


4 kommentarer:

  1. Takk for detaljert og god oppskrift!
    Har alltid hatt lyst til og lage makroner, og nå skal jeg jammen gjøre det :))

    GO FRANCISKA! :) Heier masse på deg i kveld:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre! :-) Fortell meg gjerne hvordan det gikk! :-) Lykke til! :-)
      Klem Franciska :-)

      Slett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer! Jeg leser alle og svarer på alle spørsmål.
Klikk gjerne liker hvis du liker innlegget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...